Премиерът Кирил Петков е декларирал при встъпването си във властта в

...
Премиерът Кирил Петков е декларирал при встъпването си във властта в
Коментари Харесай

Семейство Лорер най-имотни, Борислав Сандов няма нищо

Премиерът Кирил Петков е заявил при встъпването си във властта в края на предходната година два релативно дребни банкови влога, един апартамент от 83 квадрата в столицата, на който обаче не е притежател, и два фамилни автомобила – " Лексус " и " Мини купър ". Той обаче е напълно притежател на сладкарницата на брачната половинка си Линда, а има и дялове в две компании – „ Скиноа “ ООД и „ Верита “ ООД. Това демонстрират оповестените доскоро от КПКОНПИ имуществени заявления на лицата заемащи обществени длъжности.

Кирил Петков има два доларови влога – единият е с 50 хиляди, а другият – със 70 хиляди $. Има и банков депозит с 20 хиляди лв. в него. Не е давал заеми, нито употребява заем.

През 2020 година министър председателят – тогава бизнесмен, е приел да живее в апартамент от 83 квадрата в столицата, който обаче не е негова благосъстоятелност, написа в декларацията. Не е ясно чия е. Преди време Петков беше загатнал в изявление, че апартаментът, в който живее фамилията му, е чартърен.

Но двата фамилни автомобила – " Лексус " и " Мини купър ", са обща съпружеска благосъстоятелност с Линда Петкова.

Кирил Петков се оказва и напълно притежател на „ Сладкарницата на Линда “ – малко заведение на столичната улица „ Сан Стефано “, което се управлява от брачната половинка му.

При встъпването му в служба той е имал дялове в две компании – „ Скиноа “ ООД и „ Верита “ ООД. Първата  е компания, която се занимава със програмен продукт, маркетинг и други действия, записана в квартал „ Бъкстон “ в столицата. Според Търговския указател обаче още на 14 май м.г., когато стана длъжностен финансов министър, той е трансферирал каузи си от 6700 лева в учредителния капитал на компанията на един от съдружниците си Мартин Драгулев. Кирил Петков е загатнал това присъединяване, тъй като имуществената декларация се отнася за цялата 2021 година

Няколко дни по-рано е направил същото и с каузи си във компанията „ Верита “ ООД, където част от съдружниците му съответстват с тези от другата компания.

Освен това през 2021 година Петков е бил член на съвета на шефовете и изпълнителен шеф на „ Провиотик “ АД, шеф на „ Майкъл Кирил “ ООД, и член на управленията на неправителствени организации – съдружие „ Да запазим Корал “ и на Фондация " Център за стопански тактики и конкурентоспособност ".

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев се оказва един от най-скромните ръководещи в страната. Той има само дребен апартамент от 54 квадрата в столицата, който е придобил през 2016 година против 58 хиляди лв. и влог със 66 060 лева в него. Това демонстрира встъпителната му имуществена заявления, оповестена от КПКОНПИ през днешния ден.

Не е заявил коли, аграрни земи или заеми.

До 7 май м.г., т.е. към назначението му за длъжностен министър на финансите, Асен Василев е бил едноличен притежател на капитала на „ СТВ Консълтинг “ ЕООД и шеф на сдружението. На тази дата той е продал собствеността си на Марио Сотиров против сума, която не е упомената в протокола.

От документа се вижда, че в действителност непрекъснатият адрес по персонална карта на Василев е в Хасково.

Според декларацията на Асен Василев на същата дата – 7 май м.г., той е продал на същия Марио Сотиров и собствеността си във компанията „ Пробитас “ ЕООД. Той е загатнал в декларацията си, че има и 100% от „ Акселберт “ ЕООД, само че компания с такова име не може да бъде открита в Търговския указател.

Имоти за общо 801 888 лева има министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и брачната половинка му Виолета. Това излиза наяве от имуществената му декларация пред КПКОНПИ.

Семейство Лорер имат дялове от 6 жилището във Варна. Най-големият от тях е разграничен сред съпрузите и е с величина 125 кв. метра, добит за близо 190 хиляди лева през 2013 г. 

Пет от тях са благосъстоятелност само на брачната половинка на Даниел Лорер Виолета. Четири са добити посредством подаяние, а петият е платен за 29 хиляди лева през 2001 година Семейството има и 2/6 от магазин в морската столица.

В София пък двамата имат по 3/8 от апартамент с величина 73 кв. метра, само че още веднъж добит посредством подаяние.

Семейство Лорер има и две вили във Варна - едната е добита на стойност 58 000 лева и е с величина 916 кв. метра, а втората - за 58 674 лева и е с повърхност 729 кв. метра. Семейството има три права на градеж във Варна, най-голямото от които е 130 кв. м., само че още веднъж имат единствено 1/6 от него. Притежават и по 1/6 от два имота в Кранево - единият е 10 хиляди квадрата, а другият - 15 хиляди

В София съпрузите имат и два предварителни контракта за покупко-продажба.

Отделно Лорер са притежатели на дялове от три ниви в Бистрица край София и във Варвара край Царево с обща повърхност 9 декара.

В банка фамилията държи общо 41 901 в лв., както и 112 279 евро в Белгия и Лихтенщайн.

Лорер има и скъпи бумаги на стойност 19074 лева, както и държи 0,5% от капиталовия фонд Brightcap Venture Cooperatief, учреден от него, и 51% във фирмата  " Лоза БГ ".

Даниел и Виолета Лорер не са заявили нито едно транспортно средство. 

Миналата година вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов и брачната половинка му Цецка Никифорова са придобили апартамент от 298 квадрата в Рим. Цената на придобиване е близо 2 млн. лева, като Караджов и брачната половинка му имат равни дялове в парцела, който съставлява апартамент, мазе и две паркоместа, проличава от имуществената декларация на вицепремиера. Това демонстрират оповестените от КПКОНПИ имуществени заявления на лицата заемащи обществени длъжности.

Двамата имат и къща в регион „ Витоша “ с 1101 квадрата РЗП, която е добита от тях през 2010 година против 190 хиляди лева, както и още няколко парцела – апартамент в „ Лозенец “, къща в пазарджишкото село Виноградец. Двамата имат общо 5 автомобила, като последният е Mercedes EQC, добит през 2021 година против 150 хиляди лв..

Караджов е един от дребното ръководещи, който е описал съответно в декларацията и всички притежания на брачната половинка си, даже такива, с които той няма нищо общо, да вземем за пример търговски заеми, които тя е теглила, а също и нейни дялови участия във компании, в които той няма присъединяване.

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов няма нито един апартамент на сосбтвено име. Всички парцели, с които семейство Сандови разполага, са благосъстоятелност на брачната половинка му Яна, демонстрира имуществената декларация пред КПКОНПИ.

Яна Сандова е собственичка на апартамент в София с размер 98 квадратни метра, има елементи от още два с повърхност 82 и 61 квадрата. Тя има и гараж, мазе и таванско помещение. В декларацията обаче не са посочени цените на придобиване на нито едно от недвижимото имущество.

Борислав и Яна Сандови разделят един общ автомобил " Форд Фиеста ", платен за 2 хиляди лева предходната година. Вицепремиерът няма нито пари в наличност, нито банкови влогове. Съпругата му пък държи в банка 73 647 лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР